Συχνές Ερωτήσεις

1.       Που ενημερώνομαι για το Τμήμα;

Στο δικτυακό τόπο https://ptde.uoi.gr/ του  Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

2.       Που ενημερώνομαι για το πρόγραμμα μαθημάτων;

Στο δικτυακό τόπο του τμήματος https://ptde.uoi.gr/ και ειδικότερα στην ενότητα Εκπαίδευση – Προπτυχιακά. Εκεί υπάρχει ο Οδηγός Σπουδών και τα Περιγράμματα των Μαθημάτων. Περιέχονται πληροφορίες για τα υποχρεωτικά μαθήματα, τα μαθήματα επιλογής, τις πιστωτικές μονάδες, κλπ.

3.       Πώς μπορώ να αποκτήσω την Ακαδημαϊκή μου Ταυτότητα;

Για την έκδοση της ακαδημαϊκής ταυτότητας θα μεταβείτε στην διεύθυνση http://academicid.minedu.gov.gr/ όπου θα υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ακαδημαϊκής ταυτότητας από έναν φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username -password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.

Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν έχει λάβει τους σχετικούς κωδικούς καθώς και για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα πρόσβασης, μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματός του ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του.

Μετά την επιτυχή είσοδό του στο σύστημα ο φοιτητής θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του. Σε περίπτωση που ο φοιτητής διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος θα πρέπει να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Τμήματος ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του, προκειμένου να γίνει η σχετική διόρθωση. Ακολούθως, ο φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα ατομικά στοιχεία που θα του ζητηθούν.

4.     Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες πρέπει να υποβάλω αίτηση για να αποκτήσω την Ακαδημαϊκή μου Ταυτότητα;

Οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση για απόκτηση ακαδημαϊκής ταυτότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα θα βρίσκεται στο σημείο παράδοσης εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης του φοιτητή από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα θα παραμένει στο σημείο παράδοσης για δύο μήνες από την ημέρα της εκτύπωσής της και τη σχετική ειδοποίηση προς το φοιτητή. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προσέλθει για την παραλαβή της ταυτότητας εντός των δύο μηνών, η αίτησή του θα θεωρείται άκυρη. Εάν ο φοιτητής επιθυμεί να παραλάβει την ακαδημαϊκή ταυτότητα μετά το πέρας των δύο μηνών, τότε υποβάλλει νέα αίτηση και ακολουθείται η διαδικασία από την αρχή.

5.       Πότε και πως μπορώ να δηλώσω τα συγγράμματα μου;

Η δήλωση και παραλαβή των συγγραμμάτων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της διεύθυνσης https://www.eudoxus.gr για το κάθε εξάμηνο κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης από τη Γραμματεία του Τμήματος. Για να μπορέσει να πραγματοποιήσει δήλωση συγγραμμάτων ένας φοιτητής απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username – password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.

6.       Από πού θα παραλάβω τα συγγράμματα μου;

Τα σημεία παραλαβής των συγγραμμάτων που έχετε δηλώσει διευκρινίζονται στην ιστοσελίδα του ΕΥΔΟΞΟΥ.

7.       Τι είναι οι “Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι” και πως μπορούν να με βοηθήσουν;

Ως Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι έχουν ορισθεί όλα τα μέλη ΔΕΠ του Π.Τ.Δ.Ε.. Στόχος του θεσμού είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε σπουδαστή/σπουδάστρια να δημιουργήσει «γέφυρα άμεσης αλληλεπιδραστικής επικοινωνίας» με τους υπεύθυνους για την εκπαίδευσή του καθηγητές. Έργο των συμβούλων είναι να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν τους φοιτητές του Τμήματος για θέματα που αφορούν τις σπουδές τους (επιλογές μαθημάτων ανά εξάμηνο, εργασίες, πρακτική εξάσκηση, κλπ.). Σχετικά με τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο  με τον οποίον θα συνεργαστείτε κατά την διάρκεια των σπουδών σας μπορείτε να ενημερωθείτε στον δικτυακό τόπο του Τμήματος, στην ενότητα Για Φοιτητές – Μέριμνα.

8.       Ποιες ημέρες και ώρες δέχεται φοιτητές η Γραμματεία;

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11.00 ως τις 13.00.

9.       Ποια είναι η πρόσβαση στο Τμήμα με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς;

Για τους φοιτητές διατίθεται κάρτα πολλαπλών διαδρομών, μηνιαία με 35 Ευρώ. Φοιτητικά εισιτήρια πωλούνται και στα κυλικεία των σχολών.

Οι γραμμές που εξυπηρετούν τους φοιτητές του πανεπιστημίου είναι:

§  Νο. 16 Πέραμα – Πανεπιστήμιο, ακολουθώντας τη διαδρομή Πέραμα – Βηλαρά – Δωδώνης – Σεισμόπληκτα – Πανεπιστήμιο.  Η συχνότητα των δρομολογίων από Δικαστικό για Πανεπιστήμιο κάθε 10 λεπτά περίπου.

§  Νο. 17 Νέα Ζωή – Πανεπιστήμιο ακολουθώντας τη διαδρομή Νέα Ζωή – Βηλαρά – Πλατεία – Μπιζανίου – ΚΑ’ Φεβρουαρίου – Ανατολή – ΤΕΙ – Πανεπιστήμιο και αντιστρόφως. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι στα 20 λεπτά.

10.   Class Web

Η Πύλη του Φοιτητολογίου στεγάζεται στον διαδικτυακό τόπο https://classweb.uoi.gr/ .  Η είσοδος πραγματοποιείται με το username και τον κωδικό που έχει παραλάβει ο φοιτητής από την Γραμματεία. Περιλαμβάνει τα στοιχεία του φοιτητή, τις δηλώσεις μαθημάτων, τις βαθμολογίες και άλλα.

11.   Πιστωτικές Μονάδες

Οι απαιτούμενες μονάδες για το πτυχίο αναφέρονται στον Οδηγό Σπουδών που ακολουθεί ο κάθε φοιτητής.

12.   Τι γίνεται στην περίπτωση που συγκεντρώνω περισσότερες από τις απαιτούμενες Πιστωτικές Μονάδες;

Δεν γίνεται τίποτα απολύτως. Απλώς ο φοιτητής θα έχει περισσότερες πιστωτικές μονάδες. Οι λιγότερες είναι το πρόβλημα.

13.   Σε ποιο σύστημα θα κάνω δήλωση;

Η δήλωση μαθημάτων γίνεται μέσω του Class Web. https://classweb.uoi.gr/

14.   Πόσες ώρες μπορώ να δηλώσω;

Ολοκληρώνω το εικοσιτετράωρο.

15.   Τι πρέπει να προσέχω κατά την ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων Χειμερινού και Εαρινού Εξαμήνου;

Φροντιζω σε καθε Εξαμηνο να δηλώνω μαθήματα που να αντιστοιχούν τουλαχιστον σε 30 ECTS.
Εκτυπώνω και κρατώ τη δηλωση μαθηματων που υπέβαλα.

16.   Δε χρωστάω μαθήματα αλλά δεν έχω ακόμη τελειώσει από τις υποχρεώσεις μου (πχ εκκρεμεί Πτυχιακή Εργασία ή Πρακτική Άσκηση). Χρειάζεται να κάνω δήλωση μαθημάτων;

Ναι. Η δήλωση μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο είναι απαραίτητη.

17.   Πτυχιακή Εργασία

Είναι προαιρετική και ισοδυναμεί με δύο μαθήματα επιλογής. Εκτείνεται στο 7o- 8ο εξάμηνο. O φοιτητής έρχεται σε επικοινωνία με τον καθηγητή που επιθυμεί να συνεργαστεί για την εκπόνηση της πτυχιακής του εργασίας.

18.   Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση ;

Στο δικτυακό τόπο του τμήματος https://ptde.uoi.gr/ και ειδικότερα στην ενότητα Για Φοιτητές – Σπουδές –  Πρακτικές Ασκήσεις.

19.   Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για το Πρόγραμμα Erasmus;

Στο δικτυακό τόπο του τμήματος https://ptde.uoi.gr/ και ειδικότερα στην ενότητα Για Φοιτητές – Σπουδές –  Πρόγραμμα Erasmus.